Den ultimata guiden till att underhålla och vårda dina kockknivar


Att ha en högkvalitativ kockkniv i ditt kök är en viktig investering för alla som lagar mat. Men det är inte bara att köpa rätt kockkniv – du måste också ta hand om den för att den ska hålla länge och fortsätta att prestera på högsta nivå. Här är några tips på hur du kan vårda och underhålla dina kockknivar på bästa sätt.

Rengöring

Efter varje användning bör du rengöra din kockkniv noggrant. Tvätta kniven med varmt vatten och diskmedel, skölj och torka sedan den med en ren handduk. Se till att torka både bladet och handtaget för att undvika rost och bakterietillväxt. Undvik att diska kockknivar i diskmaskin eftersom det kan skada bladet och handtaget.

Slipning

Alla kockknivar blir till slut trubbiga, men istället för att köpa en ny kniv varje gång det händer kan du enkelt slipa din kockkniv själv. Det finns två typer av slipning: underhållsslipning och reparationsslipning. Underhållsslipning utförs regelbundet för att hålla kniven skarp och innebär att man slipar kniven med ett sliphjul eller stål. Reparationsslipning krävs när bladet är så trubbigt att det inte går att slipa tillräckligt med en stål. I detta fall kan det vara bäst att ta din kockkniv till en professionell knivslipare.

Förvaring

Förvaring av kockknivar är också viktigt för att skydda både kniven och de människor som använder dem. Förvara aldrig kockknivar tillsammans med andra köksredskap i en låda, eftersom bladen kan repas och skadas. Använd istället en knivblock eller en magnetisk knivhållare för att skydda dina kockknivar och göra dem lättåtkomliga. Om du måste resa med dina kockknivar, se till att förvara dem i en knivväska eller ett knivfodral för att undvika skador.

Övriga tips

  • Använd inte din kockkniv för att hacka eller skära genom ben eller frusen mat, eftersom det kan skada bladet och påverka dess prestanda.
  • Använd alltid rätt kniv för rätt jobb. En kockkniv ska användas för att skära grönsaker och kött, medan en brödkniv är bäst för att skära bröd och andra bakverk.
  • Se till att du har en slipstål till hands när du använder din kockkniv. Att regelbundet använda en slipstål kan förlänga tiden mellan reparationsslipning och hålla dina kockknivar skarpa längre.