Hemlagade marinader och rubs för att krydda upp veganska grillrätter


Att grilla veganskt behöver inte vara tråkigt eller smaklöst. Tvärtom, det finns många möjligheter att skapa smakrika och spännande grillrätter med hjälp av kryddor och marinader. Att göra sina egna marinader och rubs är dessutom enkelt och ger dig möjlighet att experimentera med olika smaker. Här kommer några tips på hemlagade marinader och rubs som du kan använda för att krydda upp dina veganska grillrätter:

1. Kryddig BBQ-marinad

Den här marinaden passar perfekt till grillade grönsaker och tofu. Blanda 1 dl ketchup, 1 msk rökt paprikapulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk dijonsenap, 1 msk agavesirap, 1 msk äppelcidervinäger och salt och peppar efter smak i en skål. Pensla sedan marinaden på grönsakerna eller tofun innan du grillar dem.

2. Lime- och koriandermarinad

En fräsch marinad som passar utmärkt till grillade grönsaker eller tofu. Blanda saften från en lime, 2 msk hackad färsk koriander, 1 msk olivolja, 1 tsk spiskummin och salt och peppar efter smak i en skål. Pensla marinaden på grönsakerna eller tofun innan du grillar dem.

3. Sötsur rub

En rub är en torr kryddblandning som du gnider in i råvarorna innan du grillar dem. Den här sötsura ruben passar bra till grillade grönsaker och tofu. Blanda 2 msk råsocker, 1 msk chilipulver, 1 msk vitlökspulver, 1 msk lökpulver, 1 msk spiskummin, 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar i en skål. Gnugga sedan in ruben på grönsakerna eller tofun innan du grillar dem.

4. Kryddig fajitasmak

Den här ruben passar utmärkt till grillad majs, paprika och lök. Blanda 1 msk chilipulver, 1 tsk spiskummin, 1 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk cayennepeppar och 1 tsk salt i en skål. Gnugga sedan in ruben på grönsakerna innan du grillar dem.

5. Citron- och örtmarinad

En frisk marinad som passar bra till grillad zucchini och aubergine. Blanda saften från en citron, 1 msk hackad färsk oregano, 1 msk hackad färsk timjan, 1 msk hackad färsk persilja, 1 msk olivolja och salt