Att utforska världen genom dess gatukök


Gatukök är mer än bara enkla matställen som serverar snabbmat. Det är en stor del av kulturen på många platser runt om i världen. Att äta från gatukök är inte bara en kulinarisk upplevelse, det kan också vara ett sätt att lära känna lokalbefolkningen och upptäcka de verkliga smakerna av en stad eller ett land.

Asien

Asien är en av de mest populära destinationerna för gatukök. Här finns det något för alla smaker, från thailändsk pad thai till japansk ramen och kinesisk dim sum. Besök Bangkok och prova på thailändsk mat på Khao San Road eller Yaowarat Road, som är känt som Chinatown. I Indien är gatuköksmat också mycket populär och du kan prova på allt från dosa till chaat i städerna.

LandPopulär streetfoodBetyg (1-10)
JapanTakoyaki, Okonomiyaki9
ThailandPad Thai, Som Tam10
VietnamBanh Mi, Pho8
KoreaTteokbokki, Kimbap7
TaiwanBubble Tea, Gua Bao9
ChinaJianbing, Roujiamo8
IndiaVada Pav, Samosas9
PhilippinesAdobo, Lumpia7

Självklart finns det många fler populära streetfood-rätter i varje land, men dessa är några av de mest kända och älskade av lokalbefolkningen och turister. Varje land har sin egen unika matkultur och streetfood-scen, så varför inte ge sig ut på en kulinarisk resa och prova på några av dessa delikatesser på plats?

Europa

Europa har också mycket att erbjuda för gatuköksmat. Det är inte bara begränsat till kebab och fish and chips. I Barcelona kan du prova på patatas bravas och i Italien kan du njuta av pizza slice från gatuköken i Rom eller Neapel. I Berlin är kebaben en känd del av stadens gatuköksscen.


Här är en tabell över länder i Europa, populär streetfood per land och betyg (betygen är baserade på personliga erfarenheter och åsikter och kan variera från person till person):

LandPopulär streetfoodBetyg (1-10)
SpanienChurros con Chocolate9
ItalienPizza al Taglio8
StorbritannienFish and Chips7
FrankrikeCrêpes8
TysklandCurrywurst7
GreklandGyros9
NederländernaStroopwafels10

Afrika

Afrika har också många spännande matupplevelser att erbjuda. I Marocko är det traditionellt att äta på gatukök och du kan prova på couscous eller tagine. I Nigeria är jollof rice och suya, en lokal grillad kötträtt, mycket populärt. I Cape Town, Sydafrika, kan du prova på gatuköksmat från hela världen.

LandPopulär streetfoodBetyg (1-10)
MarockoTagine9
EgyptenKoshari8
SydafrikaBoerewors7
NigeriaSuya9
GhanaJollof Rice8
TanzaniaZanzibar Pizza10

Sydamerika

Sydamerika har också mycket att erbjuda för matälskare. Besök Peru och prova på ceviche eller lomo saltado. I Brasilien är acarajé, en friterad boll av bönröra med räkor, en favorit från gatuköken. I Mexico kan du prova på tacos eller quesadillas från de många gatuköken runtom i städerna.

LandPopulär streetfoodBetyg (1-10)
PeruCeviche9
ArgentinaEmpanadas8
BrasilienCoxinha9
ChileCompleto7
ColombiaArepas8
MexikoTacos al Pastor10

Att utforska världen genom dess gatukök är en spännande och kulinarisk resa. Det är ett sätt att lära känna lokalbefolkningen, upptäcka nya smaker och uppleva matkulturen på en plats på ett hel