I England blev de söta kexen ett populärt tilltugg till té. Det var då, och är fortfarande, vanligt att man doppade kexen i téet. I Sverige var det inte lika vanligt med kex, med undantag för pepparkakan. Pepparkakor har en lång historia i Sverige, ända sedan nunnorna bakade dem under medeltiden. Från början innehåll de svenska pepparkakorna, som namnet antyder, peppar. De innehåll även flera andra kryddor, bland annat pomeransskal, fänkål och anis förutom de klassiska kryddorna ingefära, kryddnejlika och kanel. Istället för socker sötades det med honung. Det bakades som ett slags läkemedel för att hjälpa med bland annat matsmältningen och såldes i apotek och i bagerier. Den svensk-danske kungen Hans (regent mellan 1497-1501) hade ett uselt humör och blev ordinerad pepparkaka av sin läkare eftersom det ansågs göra en glad och snäll. Det sägs att han blev skickad flera kilo pepparkakor från ett apotek i Köpenhamn. Under 1800-talet blev pepparkakan en julkaka i Sverige, något det inte anses vara i till exempel England. Antagligen blev det en julkaka då på grund av att det blev vanligare att allmänheten hade råd med mjöl och socker.

Kexfabriker

I England åt man under 1800-talet flera olika sorters kex, däribland pepparkaka, digestivekex och andra kex smaksatta med kräm, sylt och i vissa fall kakao. Kexen började tillverkas i fabriker och importerades till Sverige där de blev mer och mer populära. År 1888 beslutade Sveriges riksdag om en kraftig tullhöjning vilket skulle leda till att de brittiska kexen skulle bli allt dyrare. Vid denna tid var det vanligt med brittiska köpmannafamiljer som bodde i Sverige och ansåg att det var viktigt med kex till téet.

Carl Leopold Berggren (1830-1915) var gift med en kvinna från England och hade märkt hur viktigt det var för henne med kex. I samband med tullhöjningen kom han på idén att bygga den första svenska kexfabriken. Han valde Kungälv, vilket ligger i det dåvarande Göteborgs och Bohus län, eftersom det fanns goda transportförbindelser. Bolaget döpte han till Göteborgs Kexfabriks AB (idag Göteborgs Kex AB), och med hjälp av skotska kexexperter blev fabriken en succé och utsågs inom kort till Kunglig Hovleverantör.

Andra kexfabriker byggdes, däribland Örebro Kexfabrik som sålde det populära kexet ”Brago”. Under 1960-talet tog Göteborgs Kex över Örebro Kexfabrik och lade sedan ner produktionen där.