bild-6

Redan från början fanns Mariekex (även kallat Guld Marie) med i tillverkningen hos Göteborgs Kex, och är nu deras äldsta kex. Kexen är döpta efter kungligheten Maria Alexandrovna av Ryssland och skapades till hyllning av hennes giftermål till Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha och skapades först i England men spreds snabbt i Europa. I Sverige lanserades även Albertkex, döpta efter prins Albert och liknande Mariekex, och tillverkades fram till 1970-talet.

Ballerina

bild-7

Ballerinakex är idag Göteborgs Kex mest populära sort. Det är ett kex med nougatfyllning och karakteriseras av sitt speciella utseende. Ballerina lanserades år 1963 och enligt Göteborgs Kex hemsida är var tionde kexpaket som svenskarna köper Ballerina. Sedan det lanserade har det funnits flera olika varianter på Ballerina, några av dessa är:

 • Ballerina choko – som klassikern fast med choklad
 • Ballerina apelsinchoklad med krisp
 • Ballerina kladdkaka
 • Ballerina mintchoklad
 • Ballerina pepparkaka (säljs under vintertid)
 • Ballerina toffee

Singoalla och Valencia

bild-8

Valenciakex tillverkades och såldes mellan 1970- och 1980-talen och liknar Ballerina till utseendet, men istället för nougat var de fyllda med en kräm och apelsinsylt. De var också lika Singoalla som lanserades år 1964 och har vaniljkräm med hallonfyllning. Singoalla säljs även idag och precis som Ballerina har det kommit olika varianter sedan starten. Några av dessa är:

 • Singoalla citron-lime
 • Singoalla lakrits
 • Singoalla Blåbär & vaniljsmak
 • Singoalla Cheesecake jordgubb

Singoalla är ett kex som är speciellt populärt bland veganer eftersom det inte innehåller några animalier, till skillnad från många andra kexsorter. Alla olika Singoalla sorter är alltså helt vegetabiliska.

Brago

bild-9

Brago lanserades år 1953 av Göteborgs Kex och säljs fortfarande idag. Det är ett spröt mördegskex med vaniljsmak. Namnet är en kombination av orden ”bra” och ”go”, alltså att kexet är bra och gott. Idag finns även en populär variant som är det klassiska kexet doppat i choklad vilket kallas för ”Brago choklad”. Andra varianter är:

 • Brago Kaneldröm
 • Brago Sifferkex
 • Brago Bokstavskex
 • Brago Bongårdskex

Krämkex

bild-10

Krämkex finns i olika märken och med olika namn. I Sverige är Göteborgs Kex variant populärt, där med namnet Cremekex. Det är två kex med en krämfyllning. I England och Storbritannien är Custard Creams det mest populära kexet, och är vanligt att äta tillsammans med te. Custard Creams har oftast vackra barock-inspirerade mönster och en tydlig vaniljsmak, även om det finns i många andra smaker. En chokladvariant är Bourbonkexen som oftast är i form av en rektangel, och består av två chokladkex med chokladkräm i mitten.

En amerikansk variant är Oreokexen som är chokladkex med vaniljfyllning.

Waferkex

bild-11

Waferkex tillverkas av flera olika märken och finns i många olika varianter. I Sverige är några populära sorter Hushållswafers: det är tunna kexrån som varvar kex och fyllning. Det är en längre sorts waferkex och finns i smakerna vanilj, choklad och jordgubb. En annan populär sort är Jättenkex; en mindre variant av waferkex som finns i smakerna vanilj, choklad, smultron och citron.

Jättenkex är helt fria från animalier och är därmed, precis som Singoalla, speciellt populärt hos veganer (dvs. personer som undviker animalier i sin kost).

 

Kexchoklad

bild-12

År 1921 lanserade livsmedelsföretaget Cloetta AB den första kexchokladen. Den hade då namnet ”Five O’Clock”, troligtvis efter den tidpunkt britterna drack té och åt kex, men fick år 1938 namnet ”kexchoklad”. Andra märken, bland annat Marabou, lanserade senare liknande produkter. När både Marabou och Göteborgs Kex lanserat kexchoklad med samma namn gick Cloetta till domstol för att häva rätten till namnet, men det ansågs vid det laget vara allt för allmänt och Cloetta förlorade rätten.

Kexchoklad är en typ av waferkex med chokladsmak, doppat i choklad. Vissa anser att kexchoklad är mer godis än kex.

Digestive

bild-13

Digestivekex finns både i söta varianter och mer matiga. Det är ett kex med lite socker och högt fiberinnehåll som sägs vara bra för matsmältningen, därav namnet. Det äts naturligt eller med pålägg, och används i olika kak- och tårtrecept som grunden för en tårtbotten. Som Bisca och Göteborgs Kex.

Biskrem duo

Biskrem duo är ett kex från Ülker som tyvärr kan vara svårt att få tag på i Sverige, en som säljs på Willys ibland. Det är ett kex med chokladkräm inuti och som karakteriseras av de beigea och bruna ränderna. Ülker är ett turkiskt företag som bland annat tillverkar kex och godis.

Matkex

Det finns flera olika sorters matkex, även kallat ostkex och salta kex. I Sverige används de ofta till ostbrickor och äts med olika pålägg så som olika ostar, marmelad m.m. Populära matkex är bland annat saltiner, smörgåsrån och nyttigare rågkex. På amerikansk engelska kallas matkex för ”crackers” istället för ”cookies” som är de söta kexen, och de äts ofta bara som de är. I USA finns också många olika saker och varianter på matkex, bland annat med ostsmak, örtsmak och andra smaker. Ett populärt snacks är ”animal crackers” som är i formen av små djur.

bild-14