Tai Chi för äldre: En guide till att främja hälsa och rörlighet


Tai Chi är en form av långsamma, mjuka rörelser som kommer från Kina. Det är en träningsform som kan hjälpa dig att förbättra din balans, styrka och flexibilitet. Tai Chi kan vara särskilt fördelaktigt för äldre personer eftersom det kan bidra till att förhindra fall och förbättra den fysiska hälsan. Här är en guide till att främja hälsa och rörlighet med Tai Chi.

Vad är Tai Chi?
Tai Chi är en gammal kinesisk träningsform som ofta beskrivs som ”meditation i rörelse”. Det består av en serie långsamma, mjuka rörelser som utförs med fokus och koncentration. Tai Chi kan göras av människor i alla åldrar och fysiska förmågor och kan anpassas till individuella behov.

Fördelar med Tai Chi för äldre
Tai Chi kan erbjuda många fördelar för äldre personer, inklusive:

 • Förbättrad balans och koordination
  Ökad styrka och flexibilitet
  Förbättrad hjärthälsa och blodtryck
  Lättnad från smärta och stelhet
  Minskad stress och förbättrad sinnesfrid
  Tai Chi övningar för äldre

 • Här är några Tai Chi-övningar som är speciellt lämpliga för äldre personer:

”Fjärilen sprider sina vingar”: Stå med fötterna bredare än höftbredd isär och händerna framför bröstet. Andas in och sträck ut armarna bredvid kroppen. Andas ut och höj armarna till axelhöjd, böj armbågarna och dra armarna bakåt. Upprepa 10 gånger.

”Molnarna skingras”: Stå med fötterna ihop och händerna vid sidorna av kroppen. Andas in och lyft armarna över huvudet. Andas ut och böj armbågarna och sänk armarna tillbaka till sidorna av kroppen. Upprepa 10 gånger.

”Svansanvisning”: Stå med fötterna bredare än höftbredd isär och händerna framför bröstet. Andas in och rotera överkroppen till höger, vrida höften och titta över höger axel. Andas ut och rotera överkroppen tillbaka till mitten. Upprepa åt andra hållet.

Kom igång med Tai Chi
Om du vill börja träna Tai Chi, finns det många sätt att komma igång. Du kan söka efter Tai Chi-klasser på din lokala gym eller seniorcenter. Du kan också hitta online-videor och resurser som visar hur man utför Tai Chi-övningar.