Ordet ”kex” kommer från engelskans ”cakes” (pluralformen av ”cake”), som i sin tur kommer från det fornnordiska ”kaka”.

Tidiga egyptiska och romerska arméer behövde mat som de kunde ta med på långa resor utan att det blev dåligt. En vanlig lösning var att ta med boskap och en kock, men detta tog upp plats och var inte praktiskt. I samband med att mjöl blev allt vanligare skapades de första kexen; ett livsmedel med naturligt lång hållbarhet och som ansågs vara bra för matsmältningen och hälsan. De tidiga kexen var bröd som man torkade till det blev knaprigt. På latin kallades de för ”biscotum panem” vilket betyder ungefär ”bröd som tillagats två gånger”. Den latinska termen har lett till franskans ”biscuit” vilket även engelskan har som låneord.

Eftersom kex kan bli mjuka med tiden försökte man få så hårda och torra kex som möjligt, således kunde de hålla i flera år och klara av transport. Ibland tillagades kexen upp till fyra gånger för att få så lång hållbarhet som möjligt. Dessa kex liknade antagligen skorpor mer än dagens kex, och doppades i dryck eller tillagades med mat för att kunna ätas.

De flesta sorterna av de första kexen var hårda och osötade, och förutom de som reste långt så åts de även av de fattiga som en billig måltid. Undantaget var bland annat perserna som ungefär 700-talet e.kr. tillagade kex med ägg och mjölk, och sötade kexen med frukt och honung. Under 900-talet kom de första kända smaksatta kexen till Europa genom den armeniska munken Grégoire de Nicopolis som lärde ut receptet när han bodde i Frankrike. Det gjordes på ingefära och var en tidig form av pepparkaka, vilket man på franska kallade för ”pain d’epices” vilket betyder ungefär ”kryddat bröd”. Pepparkaka ansågs vara nyttigt och kunna hjälpa med matsmältningen och så tidigt som år 1444 bakade svenska nunnor pepparkakor som liknar de vi äter idag, alltså med socker. Under medeltiden kom flera olika kex med olika smaksättningar. För att spara pengar var oftast kexen gjorda av gamla brödsmulor som man sötade och kryddade och gräddade på nytt, men de kunde även göras av färskt bröd bakat speciellt för ändamålet att bli kex.