De flesta källor verkar vara hyfsat överens om att kex är ett ”mellanting mellan kakor och bröd”, vilket inte säger särskilt mycket. Andra källor verkar anse att för att något ska vara ett kex så ska degen ha torkats under bakning, vilket inte går att se på utseendet hos den färdiga produkten. Ytterligare en del är av åsikten att en kaka är sötare än ett kex, men det skulle i så fall betyda att en stor mängd varor marknadsförs under fel namn. Den slutsats vi kan dra från att ha försökt komma fram till en konkret beskrivning av skillnaden mellan en kaka och ett kex är att det inte finns en definition av skillnaden. Om det finns så har vi i så fall missat den, men det spelar inte någon större roll: Oavsett vad man kallar dem är hemmagjorda kex eller kakor något man aldrig tackar nej till.

Att baka kex

En sak man behöver om man ska fixa hemmagjorda kex är givetvis receptet, samt alla ingredienser som står listade i det. Utöver det behöver man även bunkar, knivar, en spisplatta, ugn, slickepott, kastrull med mera med mera som kan vara praktiskt (eller nödvändigt) att ha till sitt förfogande. Det finns även en rad andra saker man bör tänka på för att då det allra bästa resultatet när man ska baka, och även för att det man bakar ska stå sig bra.

Lär känna din ugn

Kanske har du försökt göra hemmagjorda kex tidigare, eller gett dig på att baka en kaka av något slag, och fått underliga resultat. Det stod 20 minuter i receptet, men det du fick ut var torrt som brasved och bränt i kanterna. Då är det antagligen inte du som har gjort fel, du har bara inte tagit med din ugn som en variabel. Temperaturen kan nämligen skilja sig flera grader från ugn till ugn, så det som fungerar i din ugn kanske inte fungerar i din polares och vice versa. Därför är det bra om du helt enkelt lär känna och noterar hur just din ugn beter sig.

Läs igenom receptet

Ett enkelt misstag att göra när man ska göra hemmagjorda kex är att läsa receptet uppifrån och ned och ta saker som de kommer. Det man istället borde göra är att ögna igenom hela receptet innan man sätter igång med bakandet, på så vis kommer det inte att dyka upp någon otrevlig överraskning medan man redan är igång. Många recept listar därtill ugnstemperaturen långt ned i punktlistan, och då kan det hända att man glömmer värma upp ugnen i förväg, vilket är ett stort tidsslöseri.

Förvaring av bakverk

Ett misstag många gör med hemmagjorda kex, kakor och andra typer av bakverk är att anta att alla bör förvaras på samma sätt. Men faktum är att det är många faktorer som spelar in när det kommer till att förvara bröd av olika slag, såsom bland annat sockerhalten och fettmängden de innehåller. Till exempel så kan man ställa in en fet kaka (såsom banankaka eller kärleksmums) i kylen i flera dagar medan man med matbröd torkar ut det snabbare på det viset. När det kommer till just hembakta kex är det allra viktigaste att man förvarar dem torrt, och de ska även förvaras luftigt, så en burk med lock är det ultimata förvaringssättet. Om man vill bevara dem under en lång tid kan man dessutom frysa in dem, och ju mindre feta de är desto längre håller de. Som referenspunkt kan nämnas att matbröd kan frysförvaras i upp till ett år medan feta kakor håller sig fina i cirka tre månader.